Anmeldelse: Standards And Vanguards (CD)

Det finnes musikk som fraskriver seg kategorisering, Det finnes musikk som tjener mer på å bli vurdert opp imot seg selv enn opp imot konvensjonene i musikklivet og i medielivet. Et slikt levende musikkprosjekt er det Helge Iberg nå presenterer med sin nye utgivelse: ”Standards and Vanguards.”

Uten å være prangende, er Iberg en uvanlig modig og fri kunstner, både som komponist og utøvende musiker. Modig fordi hans musikk ikke flykter fra klisjeene i den hensikt å bli oppfattet som spesielt avansert eller akademisk finurlig, men fordi den er frigjørende original og dristig innenfor sitt eget univers.

”Standards and Vanguards” vil glede alle som liker å være med på musikalsk oppdagelsesferd. Iberg tar den våkne lytter med inn i et mangslungent musikalsk landskap. Her er burlesk humor, dypt alvor, sentimentalitet og ironi i skjønn forening. Tidvis blir vi tatt med inn i et tonalt tussmørke av overraskende klangvalg og abrupte vendinger. Man kan spørre seg: Hvor vi skal nå? Er vi atter en gang fortapt i avantgardens store golde landskap? En opplevelse som i seg selv kan være med å gjøre lytteren til en aktiv medskaper. Men Iberg finner alltid en utvei. Om han ikke kan veien gjennom sine versjoner på forhånd, har han som erfaren improvisator, en utmerket retningssans. En stifinner som alltid kommer fram til målet. Noen ganger plutselig, andre ganger mer forberedt, men alltid med et overraskende poeng.

Han får følge på et utvalg låter av sin søster i ånden, Elin Rosseland – en av Nordens mest originale stemmer. Når Elin synger skapes mystiske vibrasjoner. Hennes klang- og fraseringsevne er skjellsettende og unik. Rosseland evner en ledig selvfølgelighet langt ut over klisjeenes verden og gir platen en ekstra dimensjon av nærvær og menneskelighet. Tilstedeværelse heter det kanskje.

Platens ramme er enkel, men innholdet er både eksplosivt og banebrytende. Med komponistens oversikt og improvisatørens spontanitet fusjonerer Iberg og Rosseland samtidens komplekse overflater med musikkens dypt forsonende budskap. Helge Iberg har lenge vært opptatt av disse problemstillingene, han utfordrer dem som komponist i sine verk for orkester og kammerbesetninger, men også som skribent i essays og artikler om kunst og samfunnsliv. Han har som en av de få turt å stille spørsmålstegn ved kunstnerens rolle og kunstverkets funksjonalitet i samfunnet. For to år siden med samtidsmusikkalbumet ”Rehumanizing”. I fjor med den kulturkritiske boka ”Smaken av mørnet tid – om tidsånd og dannelse”

Med utgivelsen ”Standards and Vanguards” gjør han dette igjen, men nå med musikerens unike verktøy. Han er improviserende, lekende, humoristisk, spontan og umiddelbart inkluderende i sitt spill. Dette gir materialet en intimitet og kommunikasjonskraft som gir oss enda en ny dimensjon av Helge Ibergs totale produksjon.

Bendik Hofseth/TorgnySkogsrud/Grappa