Standards And Vanguards (ny jazz CD)

NRK P2: Forunderlig forfriskende! En stående utfordring til all verdens musikanter og lyttere, enten du kommer fra standardlåtenes eller avantgardismens rekker:

Les kritikkene her:

NRK P2: Forunderlig forfriskende!

En musikalsk gjettelek hvor samtid utfordrer fortid, og hvor genregrenser oppheves eller utnyttes til å sette gammel musikk i nytt lys. Med CDen ”Standards and Vanguards” virkeliggjør Helge Iberg de villeste tankeksperimenter: Hvordan hadde romantikkens 1840-talls perle ”Im wunderschönen Monat Mai” vært om den ikke var komponert av Robert Schumann, men 70 år senere av tolvtonemusikkens far Arnold Schönberg?

Hvordan hadde 1930-talls slageren ”All of Me” blitt, om det ikke var amerikaneren Gerald Marks som hadde komponert den, men den franske impresjonismens mester Maurice Ravel?

Absolutt gehør
Og like interessant, hvor ekstremt kan Helge Iberg reharmonisere Thelonious Monk-klassikeren ”Round midnight” uten at sangsolisten faller av lasset? Ganske ekstremt faktisk, når vokalisten heter Elin Rosseland. Det er utrolig å oppleve hennes absolutte gehør, usvikelige intonasjon og uttrykksfullhet i en slik setting.

Briljant
Helge Iberg viser selv stor stilforståelse, lekenhet og alvor. Nødvendigvis spiller han teknisk briljant, og da tenker jeg vel så mye på pedalbruk og klangbehandling som på fingerferdighet. ”Standards and Vanguards” er en stående utfordring til all verdens musikanter og lyttere, enten du kommer fra standardlåtenes eller avantgardismens rekker: Ta for deg på øverste hylle, gjør musikken til din egen, alt er mulig, alt er tillatt, vi lever i en fantastisk tid – grip den, spill og hør det uhørte!

Helge Iberg/Elin Rosseland: “Standards and Vanguards”GRCD 4319

Årets 10 beste, Dagsavisen

7. Helge Iberg/Elin Rosseland: «Standards and Vanguards»

Ei ny sjeldan utsøkt utgjeving med komponist og pianist Helge Iberg i samarbeid med vokalisten Elin Rosseland.

VG (5)

Helge Iberg vet å spille på sin bakgrunn både som jazzutøver og komponist av klassisk samtidsmusikk. På opplevelsessiden er spennet stort fra lyse stemninger til det dype alvor, og ikke minst en ironisk undertone. En lytterutfordring!

Dagbladet (5)
Jazzstandarder i reharmonisert velde. Store meditative klangrom, dels tonebrusende stryk og Helge Ibergs sterkt personlige formidling.Selv om albumets grunntone er mørk vitner det også om subtil humor når en dekonstruert ”Nøtteliten” blir etterfulgt av en heseblesende ”Just in Time”.Musikk i spennet mellom sammenbruddet og det usigelig vakre!

Aftenposten (5)
Helge Iberg beveger seg hinsides den tradisjonelle jazzutøverens velprøvde felt. Gamle låter bader i nytt lys og fortid innhentes av samtid. Vokalist Elin Rosseland er som skapt for Ibergs uttrykk og hun har en signatur som imponerer. Thelonious Monks midnatt får et nytt klokkeslag i denne duoens verden!

Dagsavisen
Ein gong song Elin Rosseland ein vidunderleg versjon av ”Ifeel Pretty” på ei plate med Helge Iberg. No er ho med han igjen på eit unikum av et album! Eit handikap gjorde at Iberg ikkje kunne satse for fullt på ei pianistkarriere endå han spelar som ein gud.Lytt til eit uvanlig album og lat assosiasjonane få fritt løp.

Romerikes blad (5)
Titler som “Wrong note samba”og “Something odd happened on my way to squirrel-school” bærer bud om noe utenom det vanlige, og det er også å forvente fra samtidskomponisten Iberg.Han danser seg gjennom brutte akkorder, kromatiserer inn og ut av toneartene, og tangent-rasene hans er langt fra bare fredfulle. Det er ikke ofte han lar lytteren hvile i grunntonaliteten, men de gangene det skjer, føles lett befriende.Med seg på tre spor har han vokalisten Elin Rosseland. Hennes stemme er som slipt glass, godt timet, og imponerende stødig mot tolvtonaliteten til Iberg. Et imponerende samspill av to svært dyktige musikere.